Zúčastnili jsme se 11. ročníku konference masného průmyslu MEATING 2021, na které byly prezentovány nejnovější informace z oboru zpracování masa i aktuální a komplexní přehled dopadů coronavirové epidemie v průmyslu. Mezi přednášející jsme se zapojili také my.
A co jste se na naší přednášce na téma trendů v automatizaci mohli dozvědět?
Automatizace a robotizace dlouhodobě vstupuje do všech oblastí lidského života a ani oblast výroby a zpracování masa není výjimkou. Mnoho fyzicky a časově náročné práce bylo již ve výrobě a logistice automatizováno. Ať se jedná o vstup materiálu – např. zvířecích půlek do závodu k dalšímu zpracování, o pohyb suroviny ve výrobním cyklu, či o balení finálních výrobků.
Příležitost k další automatizaci spatřujeme například ve finálním balení a expedici zákazníkům, kdy i v dnešních modernizovaných provozech zůstal větší podíl lidské ruční práce. Rádi bychom Vám představili řešení automatizace a robotizace v samotných logistických provozech, jako je skladování obalů, pomocného materiálu nebo koncových výrobků, a podpora jejich expedice.
Další oblastí, kterou jsme představili, jsou aktuální možnosti v automatizaci například úklidu skladových a výrobních prostor s využitím plně autonomních úklidových robotů, kteří jsou schopni určený prostor komplexně zamést a vytřít. Tím nahrazují lidskou obsluhu, které je dnes nedostatek, a navíc práci realizují ve vyšší kvalitě.
Třešničkou bylo představení rozvážkových robotů, které mohou robotizaci doplnit například v podnikových jídelnách nebo jiných gastro provozech.